Leveranciers login

Nederland

FEM simulatie

Uitgangspunt is de producttekening van de klant, met daarin eisen tav nauwkeurigheid, materiaalsoort en minimale wanddikte. Vervolgens worden processen / processtappen uitgewerkt om tot de productrealisatie te komen. Dit kan bestaan uit buigen, voorvervormen, hydroformen. Deze processtappen worden middels FEM simulaties gevalideerd om uiteindelijk te komen tot een robuust productie proces.

Een voorbeeld van simulaties in Autoform en de productrealisatie.

5 identiek producten in een buis

FEM_TUBE1
Hydroforming2
Hydroforming1

Hydroformen

Hydrovormen is een omvormproces, waarbij een vloeistof (meestal water) functioneert als omvormmedium. Met de eigenschap dat een vloeistof nauwelijks samendrukbaar is, kan deze bij het hydrovormen de functie van een zijde van het gereedschap voor een belangrijk deel overnemen. Hydrovormen is uitermate geschikt om zeer complexe holle lichamen uit plaat of buis te vervaardigen en kan producten vervaardigen met zeer grote maat en –vormnauwkeurigheid. Aan de buitenzijde van het product wordt een mechanisch gereedschap gebruikt (matrijs), terwijl aan de binnenzijde de vloeistof als flexibel gereedschap dient. Bij het hydroformen uit buismateriaal bestaat het gereedschap veelal uit 2 delen (onder en boven matrijs), welke de buis als geheel omsluiten.

Door het aanbrengen van een inwendige druk in de buis, wordt de buis radiaal tegen het gereedschap gedrukt. Hierdoor neemt de buitenzijde van de buis, de vorm van het gereedschap aan. De vloeistofdruk kan, indien nodig, 3000 bar of meer bedragen.

Er kan onderscheid worden gemaakt in hydroformen van buis met en zonder aanvoer.

fem
Hydroforming

Voor- en nabewerkingen

Fomeco België verzekert de volgende voor- en nabewerkingen, indien nodig:
- Persen
- Buigen
- Branden/Gloeien
- 3D lasersnijden
- Eindbewerkingen
- Lassen
- Lektesten